tréning filozófiánk

tréningek képzések

tréningek fogalmak módszerek

képzési és tréninges referenciák

tréningel kapcsolatos publikációk

gyakori kérdések tréningekkel kapcsolatban

tréningcég elérhetősége

mercure consulting ügyfél rendszer tréningekhez

nyitott események enneagram

tréning blog

tréning érdekességek

selfness tréning

mercure consulting és még
mercure consulting publikációk
Béke a lélekkel
Merkúr - A görög idegenvezető
Űrszonda a Merkúrhoz
Önismeret és Énkép
Az enneagram eredete

mercure consulting

Béke a lélekkel

Az Egységből kiszakadt ember az öntudatra ébredés első pillanatától kezdve keresi, sőt üldözi a boldogságot, ami kitartóan fut előle. Az anyagba zárt Én számtalan materializálható vágyat fogalmaz meg, és tűz ki célul, majd annak teljesülését kisebb - de általában nagyobb - energia befektetéssel éri csak el. A cél elérését követő boldogságélmény azonban olyan illanó, hogy ha a mai embert megkérdezik mikor volt utoljára boldog, szinte egy pillanatot sem tud felidézni.

A boldogságról faggatva az embereket, kiderül, hogy sem az nem boldog, aki szegény, sem az, aki gazdag, sem a szép, sem a csúnya, mert mindenki elégedetlen a helyzetével bármilyen jónak is tűnik az egy másik ember szemszögéből nézve.

A vágyak és célok vég nélkülisége eleve reménytelenné teszi a boldogság elérését pusztán a vágykielégítéssel.

A legtöbb ember mégis itt, a fizikai síkon akar boldog lenni, és nem nyugtatja meg, ha a vágyairól való lemondásra biztatják és valamilyen földön túli, transzcendentális szintre helyezett majdani boldogsággal vigasztalják.

A boldogtalanság egyik fő oka, hogy az ember nem gondol saját lelkiségére, csak a testi önazonosításban él. Pedig minden vallás és filozófia közvetít tanításokat a lélek létezéséről és természetéről. Szinte minden vallási rendszer a lelki béke megvalósításában látja a boldogság forrását, és erre helyezi a hangsúlyt, de minden bizonnyal sikertelen az a vallási rendszer, amely nem beszél arról, mi az oka az önmagunkkal való békétlenségnek. Ennek legfőbb oka az önvaló felismerésének hiánya.

Vannak testi, lelki, szellemi-gondolati, sőt spirituális vágyaink, amelyek ellentétben állhatnak a számunkra itt és most választott feladathalmazzal. A élet során megvalósítandó feladatok a tudatalatti megfelelő szintjén rögzítettek, és a tudatalatti az önvaló felügyelete mellett jelzéséket ad, amelyeket ha nem veszünk figyelembe, akkor "véletlenszerű" események, betegségek fogják életünket más - sokszor az eddigivel ellentétes - irányba fordítani. A sorsfordító élmények nem ritkák manapság, jelezve, hogy korunkban mindenkinek választ kell találnia az élet végső kérdéseire: ki vagyok, miért vagyok itt, mi a dolgom?

A fenti kérdések hatására külső vagy belső úton elinduló ember előbb-utóbb találkozik az önvaló fogalmával, amelynek megpillantása már nem hit, nem egyszerűen tudás, hanem bizonyosság. Ha a vele való kapcsolat állandósul, folyamatos boldogság élményt nyújt az egyén számára. Másfelől az önvaló kapcsolódási pont a Legfelsőbb Létezőhöz, egy szál, ami a magasabb dimenziókba vezet.
Ezt a kapcsolatot megtalálva a lélek megnyugszik. Bármi történhet már, az önvaló megvan, senki sem veheti el, és ez az, ami soha sem fogja elhagyni:

"Ám aki az önvalóban találja meg örömét, akinek emberi élete az önmegvalósítást szolgálja, s aki egyedül az önvalóban érez teljes elégedettséget, annak számára nincsen kötelesség." (Bhagavad-gítá, 13.17)

Ezen a ponton megszűnik a bizonytalanság: mit tegyek, mit ne tegyek, mi a jó, mi a rossz. Az egyén megérkezés élményt él meg, s innentől már csak arra kell vigyáznia, hogy valahol "útközben" el ne veszítse a kapcsolatot újra megtalált önmagával.
A lelki békén való rendszeres meditáció segít felismerni az önvalót és fenntartani vele a kapcsolatot, hogy soha többé ne tévedjünk el, mert önvalónk úgy függ az Istenhez vezető szálon, mint igazgyöngy a selyemfonálon.

Béke a lélekkel
A lelki béke szilárd nyugalom,
de nem kérést elutasító unalom;
fegyelem, mely enged, s elfogad,
sosem fél, nem remél, csak ad.

A lelki béke tevékeny erő,
nem eltipró, hanem felemelő;
táplál, éltet, legyőzi a szenvedést,
maga alá gyűri a szenvedélyt.

A lelki béke féltő hatalom,
nem másokat lebíró akarom;
szelíd, finom, végtelenül kegyes,
meghajolva előtte legyőzheted.

A lelki béke feltörő tudás,
befogadás, semmit sem tagadás;
mélység és magasság között feszül,
általa minden összhangba kerül.

A lelki béke értő szeretet,
hatása békíti ki az ellentéteket;
pont, mely körül belső világod forog,
s melyet elérve önvalód láthatod.
Varga Margit

forrás: Ezoterika

vissza

mercure consulting kft (c) 2007