tréning filozófiánk

tréningek képzések

tréningek fogalmak módszerek

képzési és tréninges referenciák

tréningel kapcsolatos publikációk

gyakori kérdések tréningekkel kapcsolatban

tréningcég elérhetősége

mercure consulting ügyfél rendszer tréningekhez

nyitott események enneagram

tréning blog

tréning érdekességek

selfness tréning

mercure consulting programok

ENNEAGRAM

Titkos kulcsot adunk a rejtekajtókhoz.

Sokszor tényleg rejtélynek tűnik, hogy miért nem értenek meg minket partnereink, munkatársaink, szeretteink. Egy speciális moderációs technikát dolgoztunk ki és alkalmazunk a különböző programjainkon, ami ötvözi a szakmai és gyakorlati tapasztalatokat az Enneagram ismeretekkel, és a „Solution Focusing” módszertanára épülő Appreciative Coaching eszközökkel.

Mi az Enneagram?

Az Enneagram az emberiség régi tudáskincséből származó komplex világnézeti rendszer. Múltja és eredete az idők homályába vész. Mai életünkkel való szerves kapcsolata annak köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 60-as, 70-es években pszichológusok elemezték ezt a tanítást. Arra jutottak, hogy az Enneagram emberismerettel foglalkozó tézisei minden eddiginél egyszerűbben írják le az emberi magatartás mozgatórugóit, ugyanakkor a karakterleírások egybeesnek más pszichológiai kutatások eredményeivel. Így az évezredes tapasztalatokat kiaknázva vált mára egyszerűen alkalmazható eszközzé a humánerőforrás maximális kihasználásában. Az Enneagram kilenc olyan viselkedési mintát és emberi értékrendet ír le, amelyek ismeretében feltárulnak azok az életvezetési stratégiák, amelyek valamelyike mindannyiunkat jellemez.

Mitől speciális?

Az Enneagrammal kapcsolatos pszichológiai kutatások feltárták a különböző karakterű emberek erősségeit és gyengéit. A hidegháború éveiben a politikai életben és a titkosszolgálati munkában alkalmazta a CIA. Az Enneagram annyira jól modellezi a várható emberi reakciókat, hogy nélkülözhetetlen lett a kulcsemberek kiválasztásában (pl. az űrkutatásban, a hadászatban, bizalmi állami pozíciók esetében, a filmiparban majd az üzleti életben). Napjainkban az Egyesült Államokban több olyan tanácsadó cég működik amely sikeresen oktatja az Enneagram módszerét az üzleti élet számos területén (pl. vezetői tanácsadás, kiválasztás, motiváció, ügyfélkezelés, értékesítés, tárgyalástechnika). Mire használjuk a mindennapokban?

A két vagy több ember között folytatott kommunikáció célja mindig az, hogy az elkövetkezőkben valami másként legyen, mint ahogy pillanatnyilag van. A megbeszélés jó esetben egyenlő felek között zajlik, és a változás közös érdek. Minden más eset csak nehezíti a helyzetet. Minden kommunikáció befolyásolási helyzet is egyben. A siker a legegyszerűbb esetben - a szándékok egyezősége esetén – is a megfelelő empátián múlik. A rendszer ismerője tehát előnyre tesz szert a megbeszéléseken. Miután azonosította partnere karakterét, pontos térképpel rendelkezik annak gondolatairól, várható kifogásairól és kérdéseiről, ismeri partnere döntéshozatali mechanizmusát. Jól tudja, hogy mi az, amit nyomatékosítani kell és mik a kerülendő momentumok. Tudatosan olyan kódokat használ, amelyek a partner számára egyértelműek, illetve olyan érveket és értékeket állít a középpontba, amelyek egybeesnek partnere elvárásaival.

Hogyan tanulható az Enneagram?

Az elmúlt években több hasznos könyv jelent meg Magyarországon, amelyek ismertetik az Enneagram rendszerét. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a gyakorlati alkalmazás gyorsan tréningeken sajátítható el. Hosszú ideje tanítjuk és alkalmazzuk saját életünkben az enneagram módszerét, és szakirodalom mellett saját tapasztalatainkat is folyamatosan beépítjük a tréningekbe.

Kinek jó?

A nemzetközi tapasztalatok egybevágnak saját tapasztalatainkkal, mely szerint az enneagram ismerete az élet megannyi területén hasznos tudás. Ugyanolyan hasznos lehet a kiválasztás, irányítás, motiváció területein, mint a magánéletben.

vissza

mercure consulting kft (c) 2007