tréning filozófiánk

tréningek képzések

tréningek fogalmak módszerek

képzési és tréninges referenciák

tréningel kapcsolatos publikációk

gyakori kérdések tréningekkel kapcsolatban

tréningcég elérhetősége

mercure consulting ügyfél rendszer tréningekhez

nyitott események enneagram

tréning blog

tréning érdekességek

selfness tréning

mercure consulting publikáció
mercure consulting trénerek
mercure consulting trénerek
Bedő Márta vezető trénerMagyar Judit vezető tréner Török Zsófia vezető tréner Molnár Mónika tréner Bedő Márta vezető tréner
mercure consulting publikációk
Fedezd fel a benned rejlő gyermeket!
Fedezd fel a benned rejlő gyermeket 2.!
Önismeret
Konfliktus-management
ACTIVITY avagy a profi prezentáció
Idő-menedzsment

Idő-menedzsment

Magyar Judit - UNIQA Hírmondó

Ha csak a szakkönyvek és tréningek címszavait vesszük alapul, rájövünk, hogy egy csomó mindent szeretnénk "menedzselni". Létezésünkkel egyidejű törekvés, hogy szeretnénk irányításunk alá vonni saját életünket. Nincs rosszabb érzés, mint amikor azt éljük meg, hogy ki vagyunk szolgáltatva körülményeinknek és nincs rá semmilyen hatásunk (pszichológusok felmérései kimutatták, hogy az öngyilkosságok gyakori oka éppen az, hogy az egyén úgy érzi, tökéletesen elvesztette uralmát a sorsa felett).

És itt térjünk vissza a menedzselés kérdésére. Ez legtöbbször azt jelenti, hogy valamiből többet, vagy kevesebbet teremtünk magunk köré: ha az anyagi helyzetünket vesszük alapul, akkor az irányítás azt jelenti, hogy teremtünk egy kicsivel (vagy sokkal) több pénzt. Ha a konfliktusainkat nézzük, akkor abból igyekszünk kicsit kevesebbet teremteni. No de mi a helyzet az idővel? Egyszerűen belátható, hogy pontosan 24 óra áll rendelkezésünkre nap mint nap, és ezen semmilyen furmányos technikával nem tudunk változtatni. Egyetlen dolgot tehetünk: azt kezdjük el egyre jobban figyelni, hogy MIRE használjuk a saját 24 óránkat. Én is ezt teszem.

Sok ilyen jellegű programon vettem részt, és ezek után elkezdtem figyelni magamat és a kollégáimat, hogy milyen változások történnek tényleg. Sajnos a tapasztalataim eleinte nem voltak túl pozitívak. Megtanultam, megtanultuk, hogy időegység alatt hogyan végezzünk el több munkát, de valahogy mégsem hozta meg a várt eredményt az a tény, hogy egy nap mondjuk öt oldallal több jelentést tudtam leírni. Békére és harmóniára vágytam, ehelyett kiderült, hogy "...ha már úgyis kész vagy ezzel, gyorsan kellene még...". Döbbenten ültem - hasonlóan hatékonnyá képzett kollégáimmal -, hogy tényleg ez az eredmény? Aztán rájöttem szép lassan, hogy a valódi célom az időgazdálkodással az, hogy az én 24 órámat igyekezzek egyre inkább arra és úgy fordítani, ami nekem jó. Természetesen nem vagyunk teljesen szabadok, és mindig vannak gátló körülmények, de meggyőződésem és személyes tapasztalatom, hogy tényleges szabadságunk e tekintetben lényegesen nagyobb, mint hinnénk. Az idő felhasználása személyes természetű dolog, egyéni választás kérdése, és rajtunk múlik, hogy belevágunk-e a változtatásba.

Hogyan fogjunk hozzá?

A teljesség igénye nélkül ajánlok két egyszerű módszert, amely segítségével közelebb juthatunk a vágyott állapothoz.

Az első egy egyszerű kérdés: "Hogyan használhatom fel legeredményesebben az időmet - most, ebben a pillanatban?" Tedd fel magadnak minél többször a nap vagy a hét folyamán. Ha nem tudsz rá válaszolni, akkor a legeredményesebb időkihasználás biztosan az, hogy megkeresed a választ. Egy unalmas értekezleten ülve és feltéve magadnak ezt a kérdést, nem biztos, hogy az a válasz, hogy állj fel és menj ki. A magyarázkodást, konfliktusokat, esetlegesen álláskeresést is figyelembe véve nem biztos, hogy ez a legeredményesebb. De végiggondolhatod egy következő fontos munkád lépéseit, vagy összeállíthatod a fejedben a bevásárló listát, vagy ki tudja még mennyi jobb dolgot művelhetsz, mint hogy azon dohogsz, hogy mit keresel te itt. Tulajdonképpen az a legkevésbé hatékony, mert semerre sem vezet.

A másik módszer amennyire kevés időt igényel, annyira hatékony. Bizton állíthatom, hogy akár sorsfordító is lehet, ha az emberben van elég bátorság őszintének lennie önmagához. A végigviteléhez szükséged van egy-két üres papírlapra, egy tollra (ami fog - öntudatlan belső tiltakozásunk megnyilvánulásaként tréingeken mindig ilyenkor szoktak a tollak kifogyni, leesni, eltörni, eltűnni, stb.), és egy stopperre. A feladat lépései a következők:

1. Mik az életcéljaim? Tedd magad elé az órát, és pontosan két perc alatt igyekezz megfogalmazni, hogy mik azok a dolgok, amiket szeretnél életedben megvalósítani. Légy őszinte magadhoz, és írj fel mindent akkor is, ha az nem helyes, vagy túl önző, vagy bugyuta, vagy bármi.

2. Adj pontosan két percet magadnak arra, hogy áttekinted, amit eddig írtál. Ha szükséges, most javíthatsz és módosíthatsz.

3. A következő pontosan két percben válaszold meg magadnak azt a kérdést, hogy: "Hogyan szeretném eltölteni az elkövetkezendő három évet?" Igyekezz itt is igazán őszinte lenni. Figyelj, hogy válaszaid neked fontosak-e, vagy a körülötted élőknek. Például tényleg én akarok-e autót cserélni, vagy csak a párom szeretné ezt.

4. Adj újabb két percet magadnak a módosításra és javításra.

5. Az utolsó előtti két perc a következőről szól: "Hogyan élném le a hátralévő hat hónapot, ha tudnám, hogy utána villámcsapás ér - vagyis ott vége az életemnek?"

6. Az utolsó két percet szánd arra, hogy még egyszer végignézed a válaszaidat, és ha szükséges, akkor javítasz.

7. Utolsó lépésként gondold végig, hogy aznapi, vagy másnapi tevékenységeid között hány olyan szerepel, ami összhangban van tényleges céljaiddal és vágyaiddal. Tapasztalataim szerint nem ritka az, hogy egyesek két-három hetes ciklusában semmi olyan nincs, ami a fenti papírokon szerepel. Ha a saját 24 órádat jól akarod nap mint nap felhasználni, javaslom, kezdd el feltölteni a tevékenységeidet azokkal a dolgokkal, amiket megfogalmaztál. Ha ezt következetesen megteszed, és időről időre felülvizsgálod céljaidat is, bizton állíthatom, hogy közelebb kerülsz a mindannyiunk által vágyott harmóniához.

Magyar Judit
Mercure Consulting

Ha érdekel a téma:

Hyrum Smith: A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye (Bagolyvár Könyvkiadó)
Alan Lakein: Hogyan gazdálkodjunk időnkkel és életünkkel (Bagolyvár Könyvkiadó)

vissza

mercure consulting kft (c) 2007