tréning filozófiánk

tréningek képzések

tréningek fogalmak módszerek

képzési és tréninges referenciák

tréningel kapcsolatos publikációk

gyakori kérdések tréningekkel kapcsolatban

tréningcég elérhetősége

mercure consulting ügyfél rendszer tréningekhez

nyitott események enneagram

tréning blog

tréning érdekességek

selfness tréning

mercure consulting publikáció
mercure consulting trénerek
mercure consulting trénerek
Bedő Márta vezető trénerMagyar Judit vezető tréner Török Zsófia vezető tréner Molnár Mónika tréner Bedő Márta vezető tréner
mercure consulting publikációk
Fedezd fel a benned rejlő gyermeket!
Fedezd fel a benned rejlő gyermeket 2.!
Önismeret
Konfliktus-management
ACTIVITY avagy a profi prezentáció
Idő-menedzsment

ÖNISMERET

Magyar Judit - egy kereskedelmi bank belső képzési tankönyve

Manapság - és én ennek nagyon is örülök - egyre többet hangzik el az a szó, hogy önismeret. Mondogatjuk nap mint nap, tudjuk, hogy vannak önismereti csoportok, önismereti tréningek, de sokak számára mégis olyan homályos, hogy mi rejlik a fogalom mögött. "Miért kell ezzel annyit foglalkozni?"- tesszük fel a kérdés jogosan. Hiszen születésem óta ismerem magam, tudom hogyan néz ki az arcom, a testem, tudom mire vágyom. Mit kell ezzel annyit foglalkozni. Hm...

Lássuk, mit mond erről a tudományos definíció: az önismeret önmagunkról, mint szomatikus és pszichikus valóságról alkotott kép, amely a szubjektív énképnek, a tulajdonított képnek (ahogyan mások látnak) és a visszatükrözött (mások által láttatott) képnek a dinamikus egyensúlyából alakul ki. Nem állítom, hogy ezzel sokkal közelebb kerültünk a megoldáshoz, próbálkozzunk tehát egy másik oldalról.

Bizonyára sokan emlékeztek, általános iskolai tanulmányaitokból Delfi nevére. Az ókori Hellász egyik legismertebb jóshelye volt, ahol Zeusz lánya, Püthia osztotta sokszor kétértelműnek tűnő tanácsai. Odajártak a görög szigetek és városállamok polgárai, de figyeltek rá a mitológiai hősök, hadvezérek, filozófusok és uralkodók, mint Héraklész, Oidipusz, Nagy Sándor, Szókratész és még sorolhatnám. Érdekelte őket a jósda véleménye, mert tudni akarták, mit hoz a jövő, mi lesz a személyes sorsuk. És emlékeztek még mi volt a jósda bejáratára felírva? "Ismerd meg önmagad"

Paradoxonnak tűnik, de az ellentmondás valójában feloldható. Mégpedig akkor, ha képesek vagyunk megérteni, hogy jelenünket és persze jövőnket akkor tudjuk megismerni és irányítani, ha nem külső jóslatokra, változásokra várunk, hanem megpróbáljuk minél jobban és mélyebben megismerni önmagunkat. Önmagunk megismerése, érzelmi intelligenciánk fejlesztése - mára már bizonyítottan - lényegesen nagyobb szerepet játszik a mindennapokban való érvényesülésben (legyen az értékesítői, vezetői vagy bármilyen más karrier), mint az IQ-nk. Aki jól ismeri saját magát, képes felismerni saját valós mozgatórugóit, az képes a másik ember helyzetébe is beleképzelni magát. És ez nyitja minden sikeres emberi kontaktusnak, legyen a másik fél az ügyfelünk, főnökünk, családtagunk vagy barátunk. Ha értem magamat, képessé válok őt is megérteni, és máris adott a kulcs a helyzetek megoldásához. Ha felismerem, hogy miért is borulok ki valójában, ha megint a konyhában találom meg a férjem zokniját, képessé válok felismerni, hogy miért rendez jelentet az ügyfelem 100 forint miatt. Egyre tisztábban látom, hogy ebből mennyi érinti a bankot, mennyi érint engem, és mi is a valódi probléma.

Több mint tíz éve tartok tréningeket, vezetek önismereti csoportokat és - nehogy vizet prédikáljak - igyekszem folyamatosan fejleszteni a saját önismeretemet. Mindezek fényében bizton állíthatom, hogy aki rálép erre az útra, tudatosabban és harmonikusabban éli az életét mind a munkahelyén, mind a magánéletében. És még egy elengedhetetlenül fontos dolog szeretnék megosztani veletek: Látom, hogy aki ezen bölcsességgel rendelkezik, ahhoz egyre jobban vonzódnak a körülötte lévők, legyenek akár magánéleti, akár munkakapcsolatban. Hogy miért? Mert azt kapják, amire legjobban vágyunk - értő figyelmet. És ez behozhatatlan előnyt jelent az élet minden területén.

Remélem ti is elindultok ezen az úton, vagy ha már megtettétek, folytatjátok életetek végéig. Sok sikert kívánok hozzá.

MagyarJudit

Mercure Consulting Kft.

vissza

mercure consulting kft (c) 2007