tréning filozófiánk

tréningek képzések

tréningek fogalmak módszerek

képzési és tréninges referenciák

tréningel kapcsolatos publikációk

gyakori kérdések tréningekkel kapcsolatban

tréningcég elérhetősége

mercure consulting ügyfél rendszer tréningekhez

nyitott események enneagram

tréning blog

tréning érdekességek

selfness tréning

mercure consulting és még
mercure consulting publikációk
Béke a lélekkel
Merkúr - A görög idegenvezető
Űrszonda a Merkúrhoz
Önismeret és Énkép
Az enneagram eredete

mercure consulting

Merkúr - A görög idegenvezető

A mitológiai Merkúrnak (Hermészként) volt egy érdekes mellékfoglalkozása: ő vezette le a holt lelkeket az alvilágba. Arról sajnos nincs tudomásunk, hogy munkája során osztogatott-e szórólapokat, melyen elmagyarázta volna az érintetteknek, hogy utazásuk vissza nem téríthető, és csak az odavezető útra szól. Egyetlen olümposzi istenség sem merte betenni a lábát Hádészba, mert mindannyian úgy gonolták, Plútó egy szemét alak. Rettegtek tőle ugyanis. Ennek volt köszönhető, hogy Zeusz felvette alkalmazásába Merkúrt, hogy közvetítsen a két világ között. Amikor Merkúr éppen e szolgálatát végezte, vagyis az éppen elhunyt lélekkel alámerült Hádész birodalmába, akkor úgy hívták, hogy a "Pokol Hermésze".

Merkúr jelentős szerepet töltött be lelkünk áthaladási folyamatában: először is letárgyalta a szállítást a halálból felmelegített csónakossal, Kharónnal, aki ezután átszállította az újonnan érkezett lelket a Styx folyón, és bevezette Hádész sötétebb tartományaiba - mindezt egyetlen belépőjegy ellenében! Felteszem, Merkúrnak nyitva kellet tartani a a szemét, és ellenőriznie kellett, hogy minden halottnak ott legyen a szájában a megfelelő értékű zseton, amit aztán a fösvény Kharón persze begyűjtött, mielőtt ladikja elhagyta volna az élők partját. Akiknél nem volt zseton, azok bizony ott rekedtek a parton, szitkokat motyogva magukban. Fogadni mernék, hogy a ravasz Merkúrnál mindig volt egy-két fölös zseton, ha másért nem, hát azért, hogy ne kelljen hallgatnia a makogó szitkozódást. A Merkúr-Hermész mitológiai profilnak ez a szelete az, ami megvilágítja számunkra az asztrológiai Szűz Merkúr funkcióját. Ez az istenség egy speciális szolgálatot teljesített: elvégezte a "piszkos munkát", amit Olümposz hegyének bennszülött, gőgös istenei soha nem vállatak volna el.

Bil Tierney: Békességben a Plútóval c. munkájában minden bolygóról érdekes, humoros formában olvashattok, ami által az asztrológia ismerete nélkül is egyre jobban megérthetitek saját magatokat.

vissza

mercure consulting kft (c) 2007