tréning filozófiánk

tréningek képzések

tréningek fogalmak módszerek

képzési és tréninges referenciák

tréningel kapcsolatos publikációk

gyakori kérdések tréningekkel kapcsolatban

tréningcég elérhetősége

mercure consulting ügyfél rendszer tréningekhez

nyitott események enneagram

tréning blog

tréning érdekességek

selfness tréning

mercure consulting programok

Minden kezdet nehéz - vagy mégsem?

"A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg."

Auguste Rodin

Hosszú évek óta azt tapasztalom, hogy amit igazán szeretnék, azt az élet megteremti. Mióta elindultam mind a karrier, mind az önismeret útján, foglalkoztat a női lét. Útkeresésemnek már az egyetem (Budapesti Műszaki Egyetem) is fontos részét képezte, ahol 10-15 százaléknyi lányként egyszerre voltunk körülrajongottak és számkivetettek. Egyszerre értek azok az élmények, hogy "de jó neked anyám, minden ujjadra jut egy pasi", és az is, hogy "ugye maga sem gondolja kollegina, hogy ez a szakma nőnek való ". Ez aztán folytatódott a kezdeti útkeresésben, amikor is az "ugye belátja, hogy hasonló képességekkel mindenképpen jobb választás egy férfi, mert hát ugye a leendő gyerekek, család, miegymás elterelik az ön figyelmét, nekünk pedig terhelhető munkaerőre van szükségünk...". Nem, nem láttam be, csak mérhetetlenül dühös kezdtem lenni, hogy a mai civilizált világban csökkentértékű vagyok. No persze, ilyenkor beköszönt a másik oldal is. Már az üzleti életben dolgoztam, amikor férfi kollégáimtól megkaptam, hogy "könnyű neked, csak mélyebb dekoltázzsal, rövidebb szoknyában mész tárgyalni és nyert ügyed van". Persze erre is dühös lettem, hiszen nem is éreztem igaznak, vagy ha kicsit igen, akkor meg egyenesen felháborítónak tartottam, hogy honnan veszik a bátorságot, hogy egy tárgyaláson ne az érveimet, hanem egyéb részeimet tüntessék ki figyelemmel. Aztán egy szép napon összesodort az élet egy másik nővel, aki hasonló problémákkal küszködött - mellesleg azóta kolléganőm és a legjobb barátnőm - és végre "megvilágosodtunk". Rájöttünk, hogy kizárólag rajtunk múlik, hogy hogyan élünk azzal az adottsággal, hogy NŐK vagyunk. Elindultunk hát a tudatosodás útján, és hiszem, hogy napról napra egy kicsivel jobban használjuk mindazt, ami nekünk adatott. Nehéz ezt lemérni, de vannak rá apró jelek. Az egyik ilyen, hogy kezdetben gyakran találkoztunk azzal a jelenséggel egy tárgyalás során, hogy "nagyon tetszik az a program, amit ajánlanak, de tudják itt nagyon karizmatikus vezetők lesznek a résztvevők. Ugye van férfi trénerük is?". Vagy: "örülök, hogy ti is nők vagytok, de fogadjatok el egy jótanácsot. Próbáljatok pasi módjára viselkedni, mert itt csak akkor fogadnak el benneteket". Abból látjuk, hogy sikerült egyensúlyt találnunk, hogy ma már egyik verzióval sem találkozunk, de mélyen dekoltálni sem kell magunkat, és tetőtől talpig rószaszínbe öltözni, hogy észrevegyék: nők vagyunk.

Mindazt, amit tanultunk és tapasztaltunk a hosszú évek során, végre összegyúrtuk egy tréningprogramba, és - bevallom - első alkalommal kicsit félve próbáltuk ki magunkon, barátnőkön. Mi lepődtünk meg legjobban, hogy mennyire működött. Mindannyian kicsit újjászülettünk, ami nem csak a sminkben, frizurában, ruhában, hanem új életszemléletben is megnyilvánult. Miután már nem csak a barátnők, hanem kívülállók, vezető pozícióban lévő hölgyek is kipróbálták, bizton állíthatom, hogy működik. Az "átváltoztatjuk" módszer helyébe a "kihozzuk belőled a pozitív változást" tettük, és mi vagyunk a legboldogabbak, hogy kísérői, és támogatói lehetünk annak a csodás változásnak, ahogy résztvevőink kibontják magukból az a nőt, akivé válni szeretnének.

Magyar Judit

 

Gyermekkorom óta ösztönösen használom a női lét boszorkány erejét, amit az évek alatt mind az ambícióm, mind a munkáim hatására egyre tudatosabb eszközzé formáltam.

Tinédzserként megéltem, milyen romboló hatása van, ha az ember lánya csúnyának érzi magát. Hamar elkezdett foglalkoztatni, hogy hogyan lehet ebből az ördögi körből kiszállni. Voltak időszakok, amikor a külsőmet igyekeztem az elképzeléseimhez alakítani, és olyan szakaszok, amikor a belső világomban törekedtem a valós egyensúly megteremtésére. Ehhez minden létező, és számomra épp tetsző módszert kipróbáltam és hasznosítottam. Ez ma sincs másként, hiszen a harmónia esszenciális törekvés az életünkben, amely könnyen sérülékennyé válik a mai világunkban. Tapasztalataim szerint, fokozottabb éberségre van szükség az üzleti világban serénykedőknek, és ezen belül is a hölgyeknek.

Az "ismétlés a tudás anyja" aranyszabályra építve, az elmúlt tíz évben az aktív oldalon is részt vállaltam. Először szín- és stílus tanácsadóként, majd az elmúlt hét évben trénerként.

A mai napig látogatok önismereti csoportokat és támogató tréningeket, mert hiszem és vallom, hogy ezen az úton minden, amihez nyitottan állunk, tud adni valami pluszt. A szakmámból adódóan fontos, és számomra élvezetes dolog a résztvevői oldalon kipróbálni új módszereket. Ezért nagyon örültem, hogy a csapatunk által kidolgozott, "Mert én Nő vagyok" teszt-tréningünkön, aktív tapasztalatszerzésben volt részem egy olyan témában, ami a szívügyem.
Ha legrövidebben szeretném leírni az élményeket, akkor mindössze ennyit tudok mondani:
Ez tényleg működik!!!!!!
Szeretném azt gondolni magamról, hogy bennem mindig megvan a kellő alázat, ha tréningről van szó. De ha magamba mélyedek, akkor tudom, hogy engem is elkapott a rutin érzés szele, főleg egy olyan témában, ami szinte óvodás korom óta foglalkoztat.

Természetesen először cinkos egyetértéssel a többieken történt szemmel látható változásban gyönyörködtem. Egymás után virultak ki a résztvevők és vált érzékelhetővé a külsejükön a bennük zajló folyamat, anélkül, hogy a konkrét külső tanácsokig eljutottunk volna.

Aztán végre feleszméltem, és elkezdtem figyelni magamat, mi történik.

mercure consultingAmi a tréning alatt a legmeghökkentőbb megfigyelésem volt, az a többiek rám gyakorolt hatása. Olyan kreatív kapuk nyíltak meg számomra, amiben vágytam a fejlődésre, és a változás a helyszínen több feladatban testet is öltött. Hiába tudom elméletben, hogy mekkora ereje van egy csoportnak, ez itt most mérhetetlen jó érzéssel töltött el.

Véleményem szerint az egyik fontos belső, de kívülről is érzékelhető szépségfaktor az öröm. Néha ugyan segítség kell hozzá, de ez a legkönnyebben beszerezhető csodaszer.

Hát én ezt az örömöt éreztem a gyakorlatok elvégzése közben és a közös beszélgetések során.

Az őszinteséghez hozzátartozik, hogy a tréning végére, minden külső visszacsatolás dacára, én úgy tekintettem a változásomra, hogy nálam most ez nem látványos, mert nem ennek van itt az ideje.

Azóta eltelt három hónap, és rá kellett jönnöm, hogy ez a program egy sok éves törekvésemben adott egy utolsó lökést és sokkal átfogóbb a változás, mint gondoltam.

Évek óta építgetem azt a képességemet, hogy a hétköznapokban egyensúlyt teremtsek a feladataim, a céljaim és a tüzes karakterem hármasságában. Az elmúlt időszakban azt észlelem, hogy függetlenül a körülöttem zajló eseményektől, igazi belülről táplálkozó stabilitás jellemez, amire szemmel láthatóan építenek a kollegáim és barátaim.

Ez tényleg működik!!!

Köszönöm.

Török Zsófia

vissza

mercure consulting kft (c) 2007